Mag jij er zijn?

IMG_3239[1]

Het is op dit moment vrijdagavond, half tien geweest. Ik ben na lange tijd weer aan het oppassen, en ging tijdens het tandenpoetsen een gesprekje aan. Ja, dat is moeilijk tijdens het tandenpoetsen, but you know what I mean. Ik kijk in de spiegel en zie mijn oogpotlood vervaagt, een puistje hier een puistje daar, mijn haar dat wild zit en stel de vraag aan het meisje in kwestie: Wat vind jij mooi aan jezelf?


Binnen een fractie van een seconde krijg ik antwoord: mijn sproetjes en mijn haar.

Aan mij nu de taak, ik zie het echt als een taak, ik zeg wat ik mooi vind aan mijzelf: mijn ogen.
Direct krijg ik de vraag: zijn mijn ogen ook mooi? En we barstten in lachen uit. Ik zeg ‘ Ja, en al helemaal als je zo mooi lacht.’ . Direct hoop ik dat zij altijd zo positief mag mogen voelen over zichzelf, aangezien ik merk dat meiden om mij heen hier veel meer moeite mee hebben.
Hoe vaak ik hoor dat er iets te klagen is, en hoe vaak ik het zelf doe, het is eigenlijk de normaalste zaak. Waarom is het niet meer de normaalste zaak om positief te praten over jezelf, om te mogen zeggen ‘Ik vind dit mooi aan mijzelf’.’

Terugkomend op de taak waar ik het over had. Ik denk dat de manier waarop volwassenen praten over zichzelf, heel bepalend kan zijn voor het zelfbeeld van kinderen. Als jij blijft horen dat het goed en normaal is om positief over jezelf te praten, neem je dit dan sneller over?

Als ik vaak om mij heen  zou horen dat het slikken van vitamine c pilletjes je slimmer zou maken , dan zou ik het bijna zelf  gaan slikken. Wellicht een onwijs rare vergelijking, maar iedereen kan zich vast verplaatsen in wat ik bedoel.  Wat de omgeving deelt en doet heeft invloed op je eigen handelen.

Kunnen we ons zelf nu aanleren om weer te gaan denken als vroeger? Als wij steeds weer leren om een positief zinnetje te zeggen tegen onszelf tijdens het tandenpoetsen. En wellicht kunnen wij dan net als het meisje waarop ik oppas JA! antwoorden op deze vraag: ‘Ben jij blij met jezelf’

En?  (Wanneer) Ben je blij met jezelf?

xo, Maaike

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>