Brief aan mijn jongere ik

Lieve jongere ik,

Welkom op de wereld! Je vond dit vast een mooie dag om op de wereld te komen, met een temperatuur van zo’n dertig graden laat je al meteen zien van welk weer je vrolijk zult worden. Of je moeder en vader het zo fijn vonden weet ik niet, ze hadden het bloed heet. Ik ga je wat vertellen over de dingen die je in die achttien jaar zult leren, zonder dat je dit leest in boeken, daarom vertel ik het je.

Je zal meteen als lief bestempeld worden, je lieve gezichtje en kleine lijfje. Je bent twee weken te vroeg geboren, geen punt hoor. Je ouders zijn ontzettend blij met zo’n klein meisje, en als klein meisje zal je ALTIJD nog gezien worden. Dat vind je soms niet erg, als je daardoor net wat langer een plakje worst bij de slager krijgt, of op een rail-runner kan reizen, maar naarmate je je volwassen wilt gaan gedragen, gaat het je tegenstaan. Je kan er voor een deel niks aan veranderen, voor een ander deel wel. Dat stuk zul je ook nog wel leren als je mijn brief leest.

Jongere ik, je bent zo’n twee jaar de enige, maar dan komt je kleine broertje. Je laat meteen zien dat je een tweede mama voor ‘m bent, met zijn oren die je zo ontzettend bijzonder vindt. Jij hebt trouwens ook hele bijzondere oren, erg klein, net als alles aan je eigenlijk. Je zal je ontfermen over je broertje, en het liefst over alle kleine kinderen om je heen. Je wordt een kindervriend, en niet zo een met een lange baard waarvan papa de “Hulp” piet is. Je zult kinderen opzoeken, en zij zullen jou opzoeken. Je mag gaan zorgen voor anderen, en dat kan je ook erg goed. Zorgen voor anderen doe je graag, wellicht iets te graag.

Jongere ik, zorg je ook voor jezelf? Want je moet aan jezelf blijven denken. Je hebt altijd een hele lieve glimlach, een echte allemansvriend. Voordat je naar school gaat kan je het al met jongens en meiden vinden, maar tegen onaardige mensen heb je geen weerwoord. Kom maar op voor jezelf, laat ze lekker het heen en weer krijgen. Jij wilt spelen in de speeltuin, dan mag jij ook spelen. Spelen doe je met iedereen en lachen, wat ben jij vrolijk. Dat hoor je vast van heel veel mensen, ‘och die Maaike is toch altijd zo lief.’. Toch zal je het ongemerkt aanleren om altijd maar lief te doen naar mensen, je krijgt er veel voor terug. Iedereen vindt je aardig, dat is wat je graag wilt. Als iemand je niet aardig vindt is dat ook niet erg, jongere ik. De wereld vergaat echt niet!

Leer alsjeblieft dat je mag zijn wie je bent, praat maar met mensen over wat je wilt. En ontdek dat jij ook je wil mag doorzetten om te ontdekken wie je bent. Mensen zullen positief over je zijn, maar ook soms negatief. Trek het je niet teveel aan, jij mag je mannetje staan.

Je zult een hele fijne groep vrienden krijgen, met oprechte mensen die je niet alleen uitnodigen op hun feestje als jij ze ook uitnodigt. Je ontdekt dat je plezier kan hebben, en in combinatie met school is de dag echt een feestje voor jou. Je kan namelijk best inzien dat school noodzakelijk is, maar je hebt het zeker ook heel gezellig. Later zou je willen dat je geboren bent met de gave om met je oog beelden vast te leggen, zodat je dit opnieuw en opnieuw kan terugzien als je het idee hebt dat je echt hard moet werken. Dat echt harde werken zal past echt gaan komen na je achttiende, dat is dan weer een voorspelling van mij, maar jij mag best het gevoel hebben dat je hard werkt. Trouwens, wat is dit voor rare voorspelling van je oudere ik, je zult namelijk heel vaak te horen krijgen dat je wel een stapje terug mag doen. En nu doet je oudere ik dat weer niet. Je bent namelijk erg kritisch naar jezelf, voor anderen ben je heel lief niet te vergeten! Terug naar je vriendengroep die je zult krijgen, het zal een vriendengroep zijn die uit een basis aantal mensen bestaat waar na verloop van tijd wat mensen bij komen en afvallen. En het gekke is dat je het idee hebt dat je deze mensen voor altijd bij je zult hebben, maar dat je er achter komt dat op de één of andere manier sommige contacten verwateren. Hoe graag je ook zo willen dat je met iedereen in contact kan blijven, het gebeurt niet, en daar voel je je vast schuldig om. Daar komt weer de allemansvriend om de hoe kijken.

Als jij met je eerst vriendengroep aan het eind van je basisschooltijd komt, heb je al heel vaak willen laten zien dat je ontzettend veel houdt van dansen, zingen en acteren. Dat doe je allemaal thuis, en dit blijft onder ons, maar van je papa en mama heb je het niet geërfd. Samen met oma zul je de passie voor dansen delen, heerlijk door de kamer de foxtrot dansen!
Om het einde van je basisschooltijd echt goed af te sluiten doe je mee aan een musical. Echt jouw ding! Je geniet als je hoort welke keuzes er zijn voor de musical. Hierin wil jij laten zien wie je bent.
Helaas, echt helaas, zul je het idee hebben dat je het niet kan, en gun je anderen mensen jou rol. Je laat het niet merken hoor, maar je huilt in je bed. Jongere ik, zeg er nou gewoon wat van! Jij kan dit & jij wilt dit, jouw tijd is nu! Onthoudt dat, jouw tijd is nu, niet later!!
Geen dansen en acteren voor jou, slecht een coupletje zang. Je zult er toch het beste van moeten maken, en dat doe je! Eigenlijk laat je daar al weer in zien hoe je altijd zal zijn, je wilt het beste uit jezelf halen.

Jongere ik, je komt op de grote school en wat vind je het mooi. Je voelt je al zo volwassen! Ook hier zul je ontdekken dat je echt heel wat mensen zal leren kennen. Bovendien kom je er langzamerhand achter dat de wereld eigenlijk best klein is en je via via toch heel wat mensen al kent. Je doet je best, en dat zie je in je resultaten. Ga vooral door naar HAVO/VWO 2, want daar zul je zo’n leuke tijd hebben.
Je ontdekt namelijk dat je heel veel kan lachen en gek doen. En jongere ik, dat moet je blijven doen. Laat maar varen wat anderen van je vinden of denken, lachen en gek doen is goed! Je hebt het zo naar je zin, en ontdekt dat je alle mooie momenten wilt vastleggen met een camera. Doe dat! Doe dat echt, want een dagboek bij houden kan je niet, al probeer je het nog zo vaak. Je zult merken dat je toch altijd herinneringen wilt koesteren, je vindt het heel belangrijk om te weten wat voor mooie momenten je meemaakt, ik verklap daarom ook zeker niet alles.

Jongere kleine ik, je groeit. Je fiets opeens naar school, je bent mentaal echt wat groter maar je lijf gaat ook veranderen. Dat is best vreemd, maar jongere ik de buitenwereld vindt het wel mooi! Ze zeggen dat je er goed uit ziet, en dat is een zin waar je helemaal gek van gaat worden. Je gaat teveel waarde hechten aan wat andere vinden, dat heb je al van jongs af aan hè. Mede dankzij deze eigenschap ga je je laten beïnvloeden door wat MEN mooi vindt in de wereld. Ugh, ze houden zich zo bezig met mooiheid en gezondheid.
Jij wordt hierdoor beïnvloedt. Jij merkt het niet, en anderen ook niet. Jij merkt het niet,je lijf wel, en anderen ook niet, Jij begint iets in je koppie te merken, anderen merken niets. Jij begint iets meer gedachten in je hoofd te krijgen, anderen merken heel sporadisch was. Jij ontwikkelt routines en handelt hier na, anderen merken wat maar zeggen weinig. Jij wordt zieker, anderen merken er wat van. Anderen zullen met je gaan praten, en dat vind je raar. Lachen kan je echt als de beste, maar dat is ook niet zo moeilijk hè. Hup die mondhoeken omhoog, en die beugel mag best gezien worden. Het is toch een anderen beugel dan die je vroeger namaakte met een lollystokje, maar je weet waar je het voor doet. Maar die beugel kan jou koppie mooi helpen om jouw groei dwars te gaan zitten, jij geeft je lichaam niet de mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Jongere ik, toe doe het nou, je gooit mooie jaren van je leven weg, en daarbij ook die mooie borsten die je best zou willen hebben ;). Het lachen wordt ook een routine, en ookal doen je papa en mama alles om je te helpen, jongere ik, je bent ziek. Dat wil je eigenlijk helemaal niet, en praten vind je ook moeilijk. Nu wordt er opeens aandacht aan je besteed en zullen heel veel mensen je gaan helpen. Ze kijken door je glimlach heen. Hoe het zo is gekomen weet je niet, maar je zult een tijdje van je middelbare-school niet meemaken. Raar hoor, want je wordt wel ouder en je vrienden ook. Je denkt dat je er echt voor kan gaan, maar je moet eigenlijk geholpen worden van jongs af aan. Vandaar deze brief, jongere ik, je mag er zijn en jij bent goed zoals je bent. Ik wil dat je leert en ontdekt hoe fijn het is dat jij jij bent! Na die hulp kom je er langzaam boven op, fysiek gezien dan! En daar komt dus weer die zin die je een paar jaar geleden ook zo vaak heb gehoord: Je ziet er goed uit. Je weet niet goed wat het is, maar je vindt het niet zo’n fijne zin.

Toch mag je ook weer goede dingen doen en bouw je je leven weer wat op. Je kan doordat je een blog hebt lekker je ei kwijt, eerst lees je de blog van anderen en ontdek je hoe heerlijk woorden kunnen zijn. Je ontdekt dat je het op school ook al zo leuk vond om te schrijven, en dat jij dat ook gewoon mag en kan doen. Geen dagboek van papier, maar op het internet. En net als met je dagboek zul je niet heel regelmatig schrijven, maar zul je het wel als heel fijn ervaren. Je kan je gedachten delen en lekker lullen.
Lullen, je zal wel denken, wat zegt die oudere ik. Ja, je zal af en toe wat grover gaan worden, en dat past niet zo bij je nog jonge uiterlijk. Je bent nou eenmaal makkelijk in staat om je volwassen te gedragen, maar soms wil je ook lekker grof kunnen doen en zeuren. Zeuren en gek doen omdat je die verloren jaren als niet puber zijn toch wilt inhalen. Ik als oudere ik vind dat je dat moet doen, je ouders vinden het maar raar als je chagrijnig bent of een grote(re) mond hebt. Van de hulp die je nog steeds krijgt, krijg je te horen dat je het vooral lekker moet doen.

Hè jongere ik, je ontdekt dat je dat kindervriend zijn en het harde werken kan combineren in iets waar je dol op wordt.
Ookal ben je meer dan een halfjaar niet op school geweest, je haalt gewoon je examen. Ik haal je uit die vreselijke spanning, omdat iedereen die spanning heeft, niet alleen jij. Je haalt ‘t, en mag een heerlijke zomer tegemoet gaan. In die zomer zul je ontdekken dat je geliefd bent! Je zult vanaf dan er ook steeds langzamer gaan aanvaarden dat je leuk wordt gevonden, ook door jongens. Je mag starten op de PABO en dat wordt iets waar je vol voor gaat. Eigenlijk is dat de plek waar je echt als volwassen wordt gezien, geniet dus zeker weten van het hoelahoepen, dansen op K3, eendjes voeren en het volschrijven van je agenda met “topo huiswerk” (waar je na afloop wel bij zet wat je cijfer is).

Anderen houden van je, en het liefst hoor je dat zo vaak mogelijk. Jij zegt het in ieder geval zo vaak mogelijk tegen anderen. Je wilt graag dat je voelt dat anderen van je houden, dit mag je best aangeven. Knuffels, kusjes, cadeautjes, neem het maar aan!

Jonger ik, ik heb nu al zoveel worden getypt. Ik ga het makkelijker voor je maken.
1. GEEF LIEFDE AAN JEZELF VOORDAT JE ECHTE LIEFDE KAN GEVEN AAN ANDEREN
(al ben je 18, dan zal je daar nog echt aan moeten werken)
2. JE MAG GENIETEN VAN ALLE LEKKERE LUIE, GEKKE, LACHWEKKENDE MOMENTEN DIE JE BELEEFT
3. GUN JEZELF WAT JE GRAAG WILT, NIET TE VAAK NEE ZEGGEN TEGEN JEZELF EN ALTIJD JA TEGEN ANDEREN!
4. KLEINE KINDEREN ZULLEN EEN GROTE ROL HEBBEN IN JE LEVEN, BLIJF ZELF OOK LEKKER KLEIN VAN BINNEN
5. LEER MAAR RUSTIG AAN HOE ALLES IN ELKAAR ZIT,(al zou je graag willen weten hoe het loopt, deze brief is het enige dat je hebt)

Zoals je mama vaak tegen je zal zeggen,
AKG!

Dikke knuffel, van je oudere ik

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.

4 Reacties op Brief aan mijn jongere ik

 1. Sanne schreef:

  Lieve Maaike,
  Met deze brief heb jij een kijkje in jou ziel gegeven een kijkje achter die lieve glimlach en dat stralende gezicht. En je hebt laten zien dat je volwassen word. Want hoe volwassen is dit? Terug kijken op wat er in de afgelopen jaren is gebeurd. En reflecteren wat is er wel goed gegaan en wat kan beter. Ik wil ook graag een blog ik zo ook wel heerlijk willen schrijven. Ik schrijf al weet je met een pen vriendin;) Maar wat zal ik dat ook leuk vinden dus als je tips weet of weet hoe ik een blog moet aanmaken laat het me weten;)

  Maar lieve Maaike ondanks het feit dat ik niet op je verjaardag kon zijn. Wat ben je een ongelofelijke kanjer!!! Jij verdiend net als ieder ander liefde en verdiend het ook om liefde te geven. Die kleine kinderen hebben een plekje in jou hart veroverd. En wat zal jij een goede juf zijn. Dus als je klaar bent en op een school gaat werken. Een beetje in de buurt van Soest of misschien dan wel van Amersfoort zal ik graag mijn eventuele kind bij jou onderbrengen. Ze kunnen meer van jou leren dan schrijven en rekenen. Jij bent het waard Maaike en het doet me goed dat jij dat ook steeds meer gaat in zien. En weet je Maaike die liefde die komt wel soms staan ze plots voor je neus!!!!

  Heel veel liefs,

  Sanne;) Je oude vriendinnetje….

  P.s. Ik zie je 28 juni super gezellig!!!!! En hopelijk nog eerder.

 2. Jort schreef:

  Wauw respect voor je brief aan je jongere ik.
  Gaaf om te lezen.

  X Jort

 3. Merel schreef:

  Lieve Maaike,

  Ik ben trots op jou! Zoveel inzicht als jij hebt in je brief, dat is echt bewonderenswaardig. Je bent enorm gegroeid en daar heb je keihard voor geknokt maar je bent er. Supergoed gedaan en ik weet zeker dat je een topjuf zult worden! Respect en houd dat vertrouwen in jezelf, je bent het waard!

  Liefs, Merel

 4. Lisa van Duijvenbode schreef:

  Lieve Maaike,

  Na een lange tijd ben ik weer eens aan het rondneuzen op jou blog!
  Wat vind ik dit een super mooi verhaal en een kijk in jou leven!
  De tijd dat jij ziek was heb ik heel goed mee gemaakt, maar als ik kijk waar jij nu bent gekomen ben ik dat allang weer vergeten!

  Lieve maaike, ik ben trots op je!

  Dikke kus

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>